Hemsidan anpassat till lättläst

Nu har vi lanserat en ny version av hemsidan för Stationsledsagning som är helt anpassad till lättläst. Undersökningar visar att var fjärde vuxen i Sverige behöver tydliga och enkla texter för att kunna ta del av information.

Tillsammans med Centrum för Lättläst har vi bearbetat texterna för att hitta en lämplig språklig nivå, och tagit fram lättlästa texter för att öka läsbarheten. Vi har också sett över strukturen på webbsidan så att informationen blir logisk och lätt att hitta.

– Vi på Centrum för lättläst är mycket glada över att Jernhusen har valt att göra den första webbplatsen i Sverige med all information på lättläst svenska. En tillgänglig webbplats med enkel och tydlig information är lätt för alla att använda och fler borde följa Jernhusens exempel, säger Ulla Bohman, på Centrum för lättläst

Lättläst handlar om att välja enklare ord framför svåra, ovanliga ord. Det handlar om att skriva kort, utan att missa viktig information. Lättläst handlar också om vilket typsnitt och storlek man ska välja och om hur bilder och text kan samspela för att öka läsbarheten. Det handlar också om att förstå vad läsaren vill och behöver veta.

Vi hoppas att dessa förbättringar ska göra informationen mer tillgänglig för många fler.

Här kan du läsa mer om Centrum för lättläst

Tillbaka